Mediterrán Tüzép - nyílászáróktól a kültéri burkolatokig Szegeden

Otthonfelújítási KISOKOS I.rész

A legfontosabb kérdések és válaszok összegyűjtve egy helyen! Olvasd át, biztosan benned is felmerült ezek közül néhány fogós kérdés a lakásfelújítás és a támogatás igénybevétele kapcsán! Cikksorozatunk első részében a jogosultsági feltételekre vonatkozó legfontosabb kérdéseket nézzük át!

 

Kell-e előzetesen regisztrálni a támogatás igényléséhez?
Nem kell. A támogatást elektronikusan kitöltött kérelem benyújtásával igényelheti.
 
Hogyan kell érteni a kérelem benyújtására nyitva álló 60 napos határidőt?
A támogatás iránti kérelmet a lakáson végzett valamennyi felújítási munkálat befejezését követően, a számlák kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig lehet benyújtani. Több számla esetében a 60 napos igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.
 
Ha elutasították a kérelmemet, hol lehet fellebbezni?
A Rendelet szerint nincs lehetőség jogorvoslatra. A kérelem elutasítása esetén lehetőség van újabb kérelmet benyújtani 2022. december 31-ig.
 
Csak házasok igényelhetik a támogatást?
Nem csak házasok igényelhetik. A gyermeket nevelő vagy váró (12. hetet betöltött magzat) egyedülálló szülők és házastársak vagy élettársak egyaránt igényelhetik.
 
Csak az lehet igénylő, akinek tulajdonjoga van az ingatlanban?
Nem, a tulajdonjoggal rendelkezhet csak az egyik igénylő, vagy akár a kiskorú gyermekek valamelyike is.
 
Mit jelent az együttes igénylés?
Az azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak csak közösen, együttes igénylőként igényelhetik a támogatást.
 
A lakásban, amelyben élünk nem vagyunk bejelentkezve, de ha átjelentkezünk, akkor mikor kezdhetjük a felújítást?
A támogatási kérelem benyújtásának időpontjában fenn kell állnia az 1 éves lakóhely feltételének, tehát a benyújtást megelőző egy éven túli bejelentési időnek.
 
Ha osztatlan közös tulajdonú az ingatlan, hogy tudok a tulajdonban lévő ingatlan részre támogatást igényelni?
A támogatás csak arra az ingatlanra és ingatlanrészre vehető igénybe, amit a használati megállapodás vagy bírósági ítélet körbehatárol. Közös használatú, illetve közös tulajdonú részre támogatás nem vehető igénybe.
 
Milyen esetben nem kell alkalmazni az egy éves lakóhelyre vonatkozó feltételt?
Az egyéves lakóhelyre vonatkozó feltételnek nem kell teljesülnie a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában a várandósság 12. hetét betöltött magzat, illetve az egy évnél nem régebben született gyermek esetében. Fontos ugyanakkor, hogy ez a kivétel csak a gyermekre vonatkozik, az igénylőknek ebben az esetben is meg kell felelniük az egyéves lakóhelyre vonatkozó feltételnek.
További kivétel az az eset, ha a támogatással érintett lakás tulajdonjogának megszerzésére, azaz a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor, valamint kivétel az is, ha az igénylő, illetve kiskorú gyermekei tulajdonában lévő telken felépült lakás ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére a támogatási kérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor.
 
Történhet-e több ütemben a felújítás? Vagyis van egy számla, ami 2021. februárban lett kiállítva, de az év hátralévő részében további felújítást szeretnénk végezni. Meddig nyújthatók be a számlák?
Igen, a lakás teljes felújításának befejezését – nem az egyes munkálatok befejezését – követően kell a kérelmet az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül benyújtani.
A felújítás időtartamát és a munkálatok számát a jogszabály nem korlátozza. Több kivitelezővel is köthető szerződés
 
Ki minősül a támogatás igénybevétele szempontjából megváltozott munkaképességű személynek?
Az igénylő azon gyermeke, aki a támogatás iránti érelem benyújtásának időpontjában a 25. életévét már betöltötte és megváltozott munkaképességű személy, azaz:
  • akinek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján egészségi állapota legfeljebb 50%-os mértékű, vagy a rehabilitációs hatóság jogelődjei által végzett hatályos minősítés alapján egészségkárosodása legalább 50%-os mértékű vagy 2008. január 1-jét megelőzően kiállított hatályos szakvéleménye szerint a munkaképességét legalább 67 %-ban elvesztette,
  • aki fogyatékossági támogatásban részesül,
  • aki vakok személyi járadékában részesül,
  • aki után a támogatást igénylő, gyermekek otthongondozási díjában részesül.
A lakásunk jelzálogjoggal terhelt. Jogosultak vagyunk-e a támogatásra?
Igen, a rendelet szerint nem kizáró ok, ha a lakás jelzálogjoggal terhelt.
 
Beadható-e kérelem, ha az igénylőnek falusi CSOK támogatása van folyamatban?
Igen, de azonos számlák nem számolhatók el mindkét támogatás terhére.
 
Lakás-előtakarékossági szerződéssel rendelkezünk, melyek felhasználása a jövő évben válik esedékessé. A számlák felhasználhatók lesznek-e az otthonteremtési támogatás igénybevételéhez is?
Igen a rendelet nem zárja ki a lakás-előtakarékossági szerződésekhez kapcsolódóan elszámolt számlák jelen támogatás keretében történő elszámolását.
 
Igénybe lehet-e venni a támogatást, ha az ingatlan fő rendeltetés szerinti jellege üdülő?
Üdülő felújítására a támogatás nem vehető igénybe, a Rendelet kifejezetten nevesíti, hogy csak olyan ingatlan esetében vehető igénybe a támogatás, amely az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel van nyilvántartva.
 
A támogatás igénybevételére olyan ingatlan esetén is van lehetőség, amely egyéni vállalkozásnak is székhelye?
Igen, ilyen esetben is feltétel legalább az 50%-os tulajdoni hányad megléte.

 

 

2021.03.24.

Vissza

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.