Mediterrán Tüzép - nyílászáróktól a kültéri burkolatokig Szegeden

Otthonfelújítási KISOKOS II.rész

A legfontosabb kérdések és válaszok összegyűjtve egy helyen! Olvasd át, biztosan benned is felmerült ezek közül néhány fogós kérdés a lakásfelújítás és a támogatás igénybevétele kapcsán! Cikksorozatunk harmadik részében a benyújtandó dokumentumokat érintő legfontosabb kérdéseket nézzük át!

Hogyan lehet benyújtani a kérelmet?
A támogatási kérelem az alábbi módokon nyújtható be a Kincstárhoz:
1. Elektronikus úton az igénylő (együttes igénylés esetén bármelyikük) ügyfélkapus bejelentkezését követően a SZÜF felületén (TULAJDON > Ingatlan menüpont alatt) elérhető elektronikus nyomtatvány („Kérelem gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatására”) kitöltésével, a szükséges adatok megadásával és az előírt dokumentumok, valamint nyilatkozatok becsatolásával;
2. A Kincstár honlapjáról – Főoldal > Lakossági ügyfelek > Otthonfelújítási támogatás > Kérelem benyújtásának nyomtatványai menüpontból – letöltött és kitöltött kérelem, illetve nyilatkozatok eredeti példányai, valamint ez előírt dokumentumok másolatainak postai úton történő megküldésével (cím: Magyar Államkincstár, 1938 Budapest);
3. Személyesen bármely kormányablakban a Kincstár honlapjáról letöltött és kitöltött kérelem, illetve nyilatkozatok eredeti példányai, valamint ez előírt dokumentumok másolatainak leadásával.
Személyes ügyintézésre van-e lehetőség?
Nincs. A Kormányablakokban csak a kérelem benyújtására van lehetőség.
Meddig lehet a kérelmet benyújtani?
A kérelmet az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022.12.31-ig kell benyújtani.
Hogyan lehet a dokumentumokat AVDH hitelesítéssel ellátni?
A SZÜF felületen kitöltött kérelem esetén a csatolt dokumentumokat az igénylő saját nevében a beküldés funkció használata után megnyíló felületen a dokumentum melletti hitelesítés gombot használva tudja hitelesíteni. Amennyiben a beküldőtől eltérő személy nevében is szükséges a hitelesítés, csatolás előtt a https://niszavdh.gov.hu/ oldalon tudja ügyfélkapus azonosítója és jelszava segítségével elvégezni, majd az ott hitelesített iratot szükséges a kérelemhez csatolni.
Papíron benyújtott kérelmek esetében nincs szükség AVDH-s hitelesítésre.
Hányszor hiánypótolhatok?
A kérelem elbírálása során hiánypótlásra egy alkalommal kerülhet sor, amelynek időtartama az eljárás időtartamát meghosszabbítja.
Az igényléshez szükséges teljes bizonyító erejű magánokiratnak közjegyző által hitelesítettnek kell lenniük?
Nem kell közjegyző által hitelesítettnek lennie, elegendő, ha két tanú az okiratot aláírja, továbbá az okiraton a tanúk nevét és lakóhelyét, ennek hiányában tartózkodási helyét olvashatóan is fel kell tüntetni.
Van vállalkozási szerződés minta, és számlaösszesítő adatlap?
Igen, a Magyar Államkincstár honlapján a Főoldal > Lakossági ügyfelek > Otthonfelújítási támogatás > Kérelem benyújtásának nyomtatványai menüpontban elérhető és letölthető a vállalkozási szerződés legalapvetőbb tartalmára ajánlott minta és a számlaösszesítő adatlap is.
A KATA-s vállalkozó által kiállított számla elfogadható?
Igen, a Rendelet szerint a támogatás csak az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vonatkozásában nem vehető igénybe. A 0%-os és 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla elfogadható.
Milyen esetben kell lemondó nyilatkozatot (4. számú melléklet) csatolni?
Ha a szülők lakóhelye nem azonos, a támogatás iránti kérelmet külön-külön benyújthatják, ha külön-külön mindkettejük lakóhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével, azonban ebben az esetben mindkét szülő a támogatás 50%-os mértékére jogosult, kivéve, ha az egyikük teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatban lemond a támogatás saját nevében történő igényléséről, ebben az esetben a másik szülő a teljes támogatási összeget igényelheti.
Milyen esetben kell hozzájáruló nyilatkozatot (2. számú melléklet) kitölteni?
Együttes igénylés esetén a kérelemhez csatolni kell az igénylő teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt hozzájáruló nyilatkozatát a kérelem másik igénylő által történő benyújtásához.
Ellenőrzik a felújítást?
A Kormányhivatal helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálhatja a támogatás jogszerű felhasználását.
Kell fényképekkel dokumentálnom a felújítást?
Nem.

 

2021.05.06.

Vissza

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.