Mediterrán Tüzép - nyílászáróktól a kültéri burkolatokig Szegeden

Melegburkolat lerakása

Kezdjünk mindent a legelejéről! Tökéletes padlót csak a tökéletes előkészületek eredményezhetnek! Ezeket a feladatokat érdemes szakemberrel végeztetni, hogy a későbbiekben ne legyenek felmerülő problémák amik újabb kiadásokhoz esetleges bontáshoz vezethetnek.
 
 
 
Az első és talán a leglényegesebb lépes:
Aljzatkiegyenlítés!
Ahhoz, hogy teljesen sima felületet kapjunk, aljzatkiegyenlítésre van szükségünk.A kitöltő anyag beszivárog a résekbe,  repedésekbe majd kitölti azokat. Szilárdulás után teljesen simafelületet fog eredményezni. Legsimább felület csomó mentes anya felhasználásával érhető el. A száradási idő nagyban függ a hőmérséklettől, páratartalomtól és ok más befolyásolótényezőtől.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
        Második kulcslépés a Rögzítő réteg:
  Burkolat típusától függően más lépés követi az aljzatkiegyenlítést.
A rugalmasabb padlóknál (PVC,Vinyl) a ragasztó lesz a következő lépés,
                addig a fa burkolatoknál párazáró fólia kerül lerakásra.
 
 
 
 
 
 
 
Melegburkolat lerakása:
A megfelelő lépések után a rugalmasabb kialakítású burkolatokat nézve a folyamat a következő:
-ragasztó lerakása
-burkolat lefektetése
-hengerelés
Míg a faparkettáknál, laminált padlóknál a párazárón történő egymáshoz illesztés és rögzítés a folyamat.
Ezután a fa alapú burkolatok azonnal használatba vehetők,míg a  PVC burkolatoknak a száradási idejét meg kell várni!
 
Felületkezelés
Manapság leginkább egykomponensű, nagy kopásállóságú, vizes bázisú lakkot használnak a parkettákhoz, amely lehet matt, selyem- vagy magasfényű. Utóbbit leginkább a klasszikus stílusú helyiségekbe választják. A fa felülete olykor olajozott, viaszolt vagy akrilgyantával kezelt. Egy parkettafelújítás esetén a megcsiszolt régi fa kaphat egy lazúrréteget is, nagyon szép például a manapság közkedvelt szürkésfehér vagy szürke színben, amin átsejlik a fa természetes erezete.
 
Tisztítás
 Faparkettákat és a linóleumot oldószermentes tisztítószerekkel célszerű takarítani. Olajozott felületű parkettákhoz elsősorban viaszos ápolószert érdemes használniA laminált padlót elég porszívózni és enyhén nedves ronggyal áttörölni. A parafa lúg- és saválló, szinte mindent kibír. A műgyanta ellenben nem érintkezhet erős vegyi anyagokkal, ehhez semleges vagy lúgos pH-értékű készítményeket alkalmazzunk. PVC-hez és vinilburkolatokhoz keressünk poliuretán felületekhez kifejlesztett tisztítószert, ha ilyen nincs, vegyünk semleges kémhatású vagy enyhén lúgos terméket.
 
 
Dilatáció
A parketták lerakásánál ügyelni kell a dilatációra – a kifejezés a térfogat hőmérséklet-változás vagy egyéb okok által kiváltott viszonylagos megváltozását jelenti. Egy 100 m2-es helyiségben már mindenképpen szükséges egy csík, amit parafával töltenek ki. Laminált vagy szalagparketta esetében pedig körben, a fal mentén hagynak egy 10-15 mm-es dilatációs rést, ám ez nem lesz zavaró, hiszen a szegélyléc eltakarja. Dilatációs hézag kerülhet a különböző anyagú padlóburkolatok találkozásához is, amelyet pedig a burkolatváltók fognak eltüntetni.

2022.01.13.

Vissza

Kosár tartalma

A kosár tartalma üres.